Ook de ondergrond in Amsterdam wordt steeds drukker. Op dit moment delen verschillende energieen nutsvoorzieningen deze ruimte, zoals leidingen voor drinkwater, gas en riool en kabels voor elektriciteit en telecommunicatie. Onderzoek en praktijk wijzen uit dat in de toekomst de druk op de ondergrond zal toenemen. De energietransitie en in het verlengde daarvan de ambitie van de gemeente Amsterdam om in 2040 aardgasvrij te zijn, heeft ook ruimtelijke consequenties in de ondergrond. Het halen van warmte uit hernieuwbare energiebronnen zorgt voor een grotere ondergrondse ruimteclaim dan de traditionele warmtewinning uit aardgas. Zo kan een warmte- en koudenet 4 leidingen nodig hebben, in plaats van de enkele leiding die nodig is bij een traditioneel gasnet. Daarnaast vraagt elektrificatie een toename van het aantal benodigde kabels. Ook het implementeren van klimaatadaptatie maatregelen zoals het planten van bomen (meer wortels) en waterinfiltratievoorzieningen vraagt meer ruimte in de ondergrond.
Gezien het bovenstaande scenario zag het Koppelkansen Traject de noodzaak om de huidige Amsterdamse normen (bv. Nadere Regels voor WIOR) te verbeteren, zodat ze completer worden, beter aansluiten bij toekomstige eisen en flexibel zijn voor pilots en out of the box innovaties. In 2020 zijn er belangrijke stappen gezet. Koppelkansen heeft zich ontplooid tot een groeiend netwerk van deelnemers en betrokkenen dat vanuit een gedeelde probleemdefinitie op zoek gaat naar nieuwe oplossingen.
Er staat inmiddels een solide organisatie van casusteams, kernteam en experttafels dat steeds beter de weg vindt in de complexe realiteit van duurzame gebiedsontwikkeling en - transformatie. De ruimte die gaandeweg is ontstaan voor samenwerking, integraliteit en het omdenken van bestaande regels en routines is een niet te onderschatten verdienste. De positieve bevindingen van ruim een jaar aan de slag zijn dat barrières daadwerkelijk overwonnen kunnen worden, er begrip voor elkaars taal en wereld ontstaat en er oplossingsrichtingen en handelingsperspectieven voor de complexe opgaven ontstaan.
Lees in het onderstaande rapport de ontwikkelingen en het plan voor 2021.