Dordrecht zet in op de groei van de stad. Op termijn moeten er 10.000 extra woningen worden gebouwd. Om de stad aantrekkelijk, gezond en klimaatbestendig te houden krijgen groene en waterrijke zones een steeds belangrijkere rol. De Dordtwijkzone loopt van noord naar zuid door de stad: van het Wantij tot aan de Nieuwe Dordtse Biesbosch.
We startten de tour in de Biesboschhal bij de tentoonstelling: THE HIGH GROUND/IABR.
In het kader van 600 jaar Elizabetsvloed heeft IABR (Internationale Architectuur Biƫnnale Rotterdam) architecten opdracht gegeven om, olv Adriaan Geuze, een wijk te ontwerpen die rekening houdt met de zeespiegelstijging en de noodzakelijke evacuatie van de inwoners van Dordrecht. Deze ontwerpen zijn voor de buitendijks gelegen wijk: de Staart.
Na de tentoonstelling vervolgden we de tour op de fiets door Stadspark XXL: Een optelling van meerdere parken en sportparken die centraal gelegen zijn binnen het bebouwde gebied van Dordrecht. Het landgoed Dordtwijk ligt hier midden in. Door de verbindende routes te verbeteren, de sportparken open te stellen en diverse functies toe te voegen. Dit vraagt een grote investering van de Gemeente en deels vanuit de markt- Deze casus zal worden ingebracht vanuit ontwikkelteam 4 waarin met name de externe financiering zal worden onderzocht!
We sloten de tour af in Tuinhuis Sterrenburgpark. De speelplek in het Sterrenburgpark stond vaak blank na regenval. Door een deel van deze plek af te graven, ontstond er ruimte voor waterberging. Onder de bewoners leefde al langer de wens voor een speelplek met natuurlijke elementen in het park. Dit kon mooi gecombineerd worden met deze waterberging. Ook werd gelijktijdig ingezet op de ontwikkeling van de andere wensen van de bewoners met onder andere het Tuinhuis als ontmoetingsplek voor diverse activiteiten als resultaat.