Terugblik Atelierdag 22 juni 2023

01-09-2023

Op 22 juni vond in het Pesthuis in Leiden de tweede Atelierdag van de City Deal Openbare Ruimte in 2023 plaats.

Het Pesthuis is een rijksmonument, gebouwd in de zeventiende eeuw. Nadat het gebouw een tijd ruimte heeft geboden aan verschillende musea wordt het binnenkort herontwikkeld tot een combinatie van shortstay appartementen, hotel en horeca. In de tussentijd is het in gebruik als een pop-up evenementenlocatie. De informele sfeer die het pand ademt sloot perfect aan bij handen-uit-de-mouwen energie die nodig was voor deze atelierdag.

Middels een videoboodschap werden we welkom geheten door Ashley North, de Leidse wethouder voor klimaat, mobiliteit en financiën. Vervolgens werden we door Tjinta Versteegen, stedenbouwkundige van de gemeente Leiden verder meegenomen in de principes van integrale werken in Leiden aan de hand van een inspirerende presentatie met concrete voorbeelden.

Na de plenaire introductie ging de groep deelnemers aan de slag in drie verdiepende werksessies waar ook ruim de tijd voor was gereserveerd. Op de ruime binnenplaats werd onder beschutting van het bladerdak van de monumentale boom gewerkt aan de financiering van groene en blauw in de stad. Aan de hand van de praktijk in Utrecht, Dordrecht en andere steden werd in kaart gebracht waar de grootste investeringsbehoefte is voor investeren in groen in de stad. Een eerste conclusie is dat vooral het groen aan de rand van de stad moeilijk te financieren is en dat hier dus financiële instrumenten voor moeten worden gevonden en of ontwikkeld. Deze sessie werd geleid door Wiebe Oosterhof (Rotterdam) met input van Rob Hendriks (Utrecht), Berry Gersonius (Dordrecht) en vormt de input voor het verdere onderzoek naar meervoudige fondsen voor de openbare ruimte waar Iris Visser van Natuurverdubbelaars verder mee aan de slag gaat.

In de schaduw van de gespannen tentdoeken werd onder leiding van Hein Veldmaat en Mirjam van der Plas van Tauw en Robert de Graaff van Org-ID gewerkt aan het inzichtelijk maken van het proces dat doorlopen moet of kan worden om tot een integrale aanpak van de openbare ruimte te komen en welke instrumenten er beschikbaar zijn om dat proces te ondersteunen en een stap verder te brengen. De input die zij ophaalden in deze werksessie wordt gebruikt voor de verdere uitwerking van de verschillende producten waar Tauw en Org-ID aan werken waaronder de Toolbox Afweegkader.

In de derde werksessie werd ingegaan op het werken aan datagedreven beleid. Op basis van de ervaringen die in Den Haag zijn opgedaan werd ingegaan op wat datagedreven kan zijn, waar in het proces het ingezet kan worden en hoe dit ook als werkmethode in de organisatie is onder te brengen. Deze werksessie werd geleid door Lourens de Puij van de gemeente Den Haag en Gerrit Versteeg van FourPoints.

De dag werd afgesloten door een korte vooruitblik naar de rest van het jaar met onder andere de zomertours, de roadshows en de derde en laatste atelierdag van de City Deal Openbare Ruimte op 16 novermber 2023 in Apeldoorn.

Afbeeldingen

Bekijk ook de videoreportage

Bekijk ook

Contact

Vragen? Neem gerust contact met ons op. 
We reageren zo snel mogelijk.


Ik wil contact opnemen


          

 

 

 

Cookie-instellingen