De Samenwerkwijzer

06-07-2023
69 keer bekeken 0 reacties

De Samenwerkwijzer geeft inzicht, gerichte adviezen en tools voor het opstarten of verbeteren van jouw samenwerkingsverband in de fysieke leefomgeving. 

Nederland is volop in transitie. De noodzaak voor integraal programmeren wordt steeds groter. Alleen door integrale samenwerking tussen overheden, woningcorporaties, waterschappen en netwerkbedrijven, lukt het om alle opgaven in de openbare ruimte te realiseren binnen de grenzen van schaars beschikbare ruimte, tijd, geld, capaciteit en beperkte overlast voor de omgeving.   

Maar waar te beginnen? Wie heeft er tips? Wat zijn de valkuilen? Zijn er voorbeelden beschikbaar en waar vind je die? Als antwoord op al deze vragen, presenteren het Centrum ondergronds bouwen (COB), De Bouwcampus en Mijn Aansluiting: de Samenwerkwijzer. 

Hoe werkt het?
Beantwoord in 5-10 minuten de vragen om te zien waar jouw samenwerkingsverband nu staat en op welke fronten jullie kunnen verbeteren. Na het invullen van de vragen ontvang je een ‘foto’ van je samenwerking op het gebied van onder andere ambitie, proces, relatie en ontwikkeling. Daarbij ontvang je advies op maat en toegang tot een online bibliotheek met concrete instrumenten om je samenwerking te optimaliseren. Denk daarbij aan een definitiekaart, een voorbeeld-convenant en formats voor het beschrijven van doelen of rollen, maar ook aan het spel ‘botsende belangen’ om deelnemers bewust te maken van de verschillende belangen bij de herinrichting van een fictieve woonwijk.

Voor wie?
De Samenwerkwijzer werkt het beste voor samenwerkingsverbanden die integraal programmeren in de fysieke leefomgeving, bestaande uit bijvoorbeeld: netbeheerders, gemeenten, woningcorporaties, waterschappen, warmte-partijen, media-partijen en provincies. Het doel van deze samenwerkingsverbanden die integraal programmeren is de tussenstap te maken tussen het lange-termijn-beleid (meer dan tien jaar vooruit) en de operatie (tot drie jaar vooruit); zij leggen de focus op plannen tussen de drie en tien tot vijftien jaar vooruit.

Zowel voor startende als bestaande samenwerkingen, biedt de Samenwerkwijzer inzicht.

Hoe is de Samenwerkwijzer ontwikkeld?
De Samenwerkwijzer is ontwikkeld door het COB, De Bouwcampus en Stichting Mijn Aansluiting. De vragen en adviezen in de Samenwerkwijzer zijn gebaseerd op een uitgebreide inventarisatie van succesvolle, ervaren samenwerkingen bestaande uit minimaal netwerkbedrijven van energie, gas en water, en een gemeente. Naast de gerichte adviezen waarin hun belangrijkste leerpunten per fase zijn verwerkt, stellen deze kennisdragers en experts actuele templates ter beschikking van bijvoorbeeld convenanten, procesafspraken, profielschetsen en besturingsmodellen, werksessies voor meer dialoog en vertrouwen en nog veel meer.

 

Ga naar www.desamenwerkwijzer.nl!

Afbeeldingen

0  reacties

Contact

Vragen? Neem gerust contact met ons op. 
We reageren zo snel mogelijk.


Ik wil contact opnemen


          

 

 

 

Cookie-instellingen